Grundaren av den världskända 5:2-dieten berättar att han trots avhållsamhet från fett och regelbunden motion ändå lade på sig vikt.
Han hänvisar i artikeln sin tidigare hållning till den amerikanske forskaren Ancel Keys som redan på 1950-talet pekade ut fett som anledning till igenkorkade artärer och hjärtinfarkter.
Doktor Michael Mosley beklagar att han som medicinsk student inte tog till sig senare rön, bland annat från engelsmannen John Yudkin, som pekade på att starkare samband mellan sockerkonsumtion och stillasittande tv-tittande kontra hjärtproblem.

”Tyvärr fick inte Yudkins rön något genomslag. Istället blev sockerrika kolhydrater och vegetabiliska oljor som innehöll transfetter allt vanligare”, skriver Mosley och tillägger att han själv med diabetes och hög kolesterolhalt som historia i familjen övergav fettet för kolhydrater.
”Men trots att jag inte såg tjock ut lade jag på mig vikt på fel ställen. Undanstoppat i buken, omgärdande interna organ”, skriver Mosley och tillägger att skrämselpropagandan mot att äta ägg var ett historiskt misstag.
Nu mumsar Mosley ost och ägg, liksom fet fisk, yoghurt och hamburgare.
”Efter alla dessa år som fiende smakar mättat fett bättre än någonsin”, skriver Michael Mosley, som i sin nya kosthållning avhåller sig från kakor.